Vme centrum – Voorschoolse muziekeducatie goed voor plezier en ontwikkeling

Home / Mens en Gezondheid / Vme centrum – Voorschoolse muziekeducatie goed voor plezier en ontwikkeling

Vme centrum – Voorschoolse muziekeducatie goed voor plezier en ontwikkelingTwee jaar geleden ben ik moeder geworden van een lieve en mooie kleine meid. Ze is een heerlijk, vrolijk kind waar ik weinig werk aan heb. Ja, ze is soms wat ondeugend, maar op een heel speelse manier. Toen ik zwanger van haar was, kreeg ik van mijn altijd muzikale moeder een boekje met kinderliedjes en een cd. Zo af en toe zette ik dat op en er kwamen veel jeugdherinneringen naar boven bij de afgespeelde liedjes. Toen mijn dochter ter wereld kwam stond de radio zachtjes aan en ook daarna heeft muziek altijd een rol gespeeld in haar leven. Ik heb er alleen nooit zo bij stil gestaan dat mijn dochter best muzikaal was, totdat mijn moeder haar na haar tweede verjaardag vroeg of ze met oma op muziekles wilde. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, maar ik vroeg mij af wat mijn moeder bedoelde met ‘muziekles’. Mijn moeder vertelde over het vme centrum, een centrum voor voorschoolse muziekeducatie. De cursussen die zij aanbieden zijn voor ouders (of andere familieleden) en kinderen van twaalf maanden tot vier jaar. Mijn interesse was gewekt.

Plezier, sociale omgang en muzikale ontwikkeling door vme

Aan de hand van muziek met muziekinstrumenten en allerlei alledaagse voorwerpen in combinatie met spelletjes en dans, leren kinderen zich op muzikaal en lichamelijk vlak ontwikkelen. Dat is echter niet het enige dat kinderen bij vme leren:

  • Kinderen leren hun stem te gebruiken (stemvorming);
  • Ondersteuning van taal- en spraakontwikkeling;
  • Wenselijke sociale omgang met andere kindjes;
  • Creatief bezig zijn;
  • Lichamelijke educatie door spel.

Mijn moeder boekte een proefles vme en we spraken af om samen naar deze les te gaan. Ik zou op de achtergrond aanwezig zijn en kijken naar mijn dochter en moeder. Aangekomen bij het vme centrum bleek echter al snel dat aan de kant zitten geen optie is! Het enthousiasme van de docente, de kindjes en de volwassenen is zo aanstekelijk! Bij een les vme worden verschillende soorten instrumenten gebruikt zoals:

  • Xylofoons;
  • Trommels;
  • Tamboerijn;
  • Triangel;

Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van alledaagse voorwerpen zoals pannen, kranten, slingers en rijst in doosjes. Ik zag het enthousiasme in de ogen, het gezichtje en de lichaamstaal van mijn dochter. Ze kon bijna niet stil zitten. Gelukkig was er bij de vme les ruimte om haar energie lekker te laten gaan. Ze was aan het dansen, springen, muziek maken, stampen op de grond op de maat van de muziek, zachtjes en fluisterend zingen en heel hard meeschreeuwen. Het kwam allemaal aan bod. Welke geluiden maken dieren? Kan je het geluid van een kip nadoen? Welke dieren piepen en welke dieren sissen? Enorm educatief! Daarnaast werd ook aandacht gevraagd voor sociale omgangsvormen: leren niet door elkaar te praten, te wachten op je beurt, aardig zijn met en voor elkaar en leren delen.

Een aanrader voor kinderen en volwassen!

Ik was om. Mijn moeder schreef mijn dochter in voor de lessen vme. Elke donderdag haalt oma haar kleindochter op om een uurtje lekker creatief en muzikaal bezig te zijn. Ik heb na drie weken vme lessen al opgemerkt, dat de belevingswereld van mijn dochter een stuk groter is geworden. Haar fantasie wordt flink geprikkeld en dat zie ik terug in de spelletjes die mijn dochter met haar speelgoed en poppen speelt. Los van het feit, dat mijn dochter enorm veel leert bij deze lessen, wordt de band tussen haar en haar oma nog meer hecht en heel bijzonder. Mijn moeder is lekker bezig en vermaakt zich prima, mijn dochter heeft het enorm naar haar zin en leert veel op muzikaal, lichamelijk en sociaal vlak. Zonder dat ze het doorheeft. Top! Ga voor meer informatie eens maar vmecentrum.nl/.