Onafhankelijk advies bij het berekenen van de hypotheekrente

Home / Nieuws / Onafhankelijk advies bij het berekenen van de hypotheekrente

Bij het oriënteren naar een nieuwe woning, is het slim om vooraf de hypotheekrente te berekenen. Sommige banken bieden de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten zonder een hypotheekadvies en bemiddeling. Het afsluiten van een hypotheek is niet zomaar iets, en moet met veel zorg gedaan worden. Bij Ikbenfrits is het daarom alleen mogelijk om een hypotheek af te sluiten mét een hypotheekadvies. Geheel onafhankelijk, natuurlijk. Elke dag weer zijn de klanten van Ikbenfrits blij dat alles tot in de puntjes voor ze wordt geregeld

Vaak kunnen duizenden euro’s bespaard worden doordat de hypotheekadviseurs van Ikbenfrits de hypotheek slimmer inrichten. Daarbij komt dat Ikbenfrits vele malen goedkoper is dan de adviseur om de hoek of bij de bank. Besparen op het advies weegt daar niet tegenop.

Hypotheekrente berekenen en vergelijken

Met de rentevergelijker van Ikbenfrits kunnen hypotheekrentes écht onafhankelijk worden vergeleken. De vergelijker geeft in één oogopslag een duidelijk en transparant beeld van de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. In deze rentevergelijker staan namelijk alle Nederlandse banken waar het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten.

Op basis van een aantal vragen wordt de hypotheekrente berekend en kunnen de rentes van alle banken in Nederland vergeleken worden. Een aantal zaken die nodig zijn voor het berekenen en vergelijken van de hypotheekrentes zijn het type hypotheek (annuïtair, lineair of aflossingsvrij), de rentevaste periode, de koopsom van de woning en het hypotheekbedrag. Ook wordt het energielabel gevraagd, bij de koop van een energiezuinige woning is het namelijk mogelijk een ‘groenere’ hypotheek af te sluiten.

Nationale Hypotheek Garantie

Voor een bank is het afsluiten van een hypotheek een risico; ze weten namelijk niet zeker of ze het volledige bedrag daadwerkelijk terugkrijgen. Het komt voor dat iemand de hypotheek niet meer kan betalen en de woning dan moet verkopen met verlies. Dat verlies krijgt de bank dan niet meer terug. Om dat risico te verlagen, heeft de overheid het initiatief NHG opgezet. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie aan de bank dat hun verlies gedekt wordt, indien een woning wordt verkocht met verlies en de hypotheek niet afbetaald kan worden.

Over het algemeen geldt dat het makkelijker is om een hypotheek af te sluiten mét de Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek die wordt afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie heeft doorgaans een lagere rente. In de rentevergelijker van Ikbenfrits wordt de Nationale Hypotheek Garantie meegenomen in de vergelijking. Wat de maximale hypotheek is, geeft deze tool niet weer. Daarvoor heeft Ikbenfrits een andere gratis rekentool, waarin direct berekend kan worden wat de maximale hypotheek kan zijn.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Bij iedere hypotheek moet hypotheekrente betaald worden, dit is de rente over het geleende bedrag. Hypotheekrenteaftrek betekent dat deze rente van het bruto jaarinkomen mag worden afgetrokken bij het doen van de aangifte, wat ervoor zorgt dat er minder inkomstenbelasting betaald hoeft te worden.

Een andere veel voorkomende vraag rondom de hypotheekrente is hoe lang de rente vastgezet moet worden. Dit is lastig te voorspellen en bovendien verschilt dit per situatie. Een gesprek met een hypotheekadviseur kan hier meer inzicht in bieden. Ook heeft Ikbenfrits een renteverwachting, maar niemand heeft een glazen bol dus dit kan nooit met 100% zekerheid voorspeld worden.

Bij het afsluiten van een hypotheek zijn de voorwaarden extreem belangrijk. Dit moet allemaal goed geregeld zijn, gemiddeld zit men 30 jaar aan een hypotheek vast. Bij Ikbenfrits kan men de meest actuele hypotheekrente berekenen en kunnen alle rentes van Nederlandse banken vergeleken worden.