3d printing heeft toekomst

Home / Nieuws / 3d printing heeft toekomst

De ontwikkeling van de techniek gaat maar door en er worden iedere dag wel weer nieuwe ontdekkingen gedaan. Een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren is waarschijnlijk die van 3d printing. Hoewel het nog lang niet zo is dat het gebruik van dit soort printers wijdverbreid is, worden ze toch al op veel meer plekken ingezet dan jij waarschijnlijk zo op het eerste gezicht zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat dit een techniek is die al wordt ingezet in de medische wereld? Er kunnen bijvoorbeeld medische protheses gemaakt worden met behulp van 3d printing. Een groot voordeel van dit technisch middel hiervoor gebruiken, is dat het heel nauwkeurig de juiste vorm kan maken, waardoor het goed in het lichaam past en patiënten zo weinig mogelijk hinder van de hele procedure ondervinden. De computer bepaalt de vorm die nodig is, tot op de millimeter nauwkeurig, en de printer zet dit vervolgens om in een daadwerkelijk object dat exact aan het gemaakte ontwerp voldoet. Maar niet alleen voor medische protheses wordt het toegepast, ook metalen objecten kunnen bijvoorbeeld op deze manier gemaakt worden en er worden zelfs al complete huizen gemaakt met behulp van 3d printing! Het is dus een techniek die veel mogelijkheden biedt en daarom in de toekomst zeker een zeer grote rol gaat spelen. Bekijk de website.

Werking van 3d printing

Wat is nu eigenlijk precies 3d printing, hoe werkt deze techniek? Veel mensen denken dat hier heel grote apparaten aan te pas komen, maar dat is zeker niet het geval. Deze printers zijn in veel gevallen niet veel groter dan die de meeste mensen nu in huis hebben staan. Daarbij is het ook zo dat ze gewoon op een computer aangesloten worden en dat ze een ontwerp kunnen printen dat digitaal gemaakt is. Maar daar houden dan vervolgens de overeenkomsten op. Want terwijl een gewoon printje gemaakt wordt met papier en inkt, is dat bij 3d printing uiteraard niet het geval, anders zou je geen driedimensionale vorm kunnen krijgen. Hoe werkt het dan wel? Er worden materialen gebruikt, filamenten, die verhit worden in de printer en zo vloeibaar gemaakt worden. Deze worden door de printmond vervolgens op het printflatform gespoten. Dit gebeurt echt laagje voor laagje, waardoor er heel exact van onder naar boven een ontwerp opgebouwd wordt. De grootste beperking die er momenteel nog bestaat, is dat het noodzakelijk is om heel exacte alle nodige bestanddelen te weten die je nodig hebt en deze in te moeten voeren in de computer. Een andere beperking is dat niet alle nodige bestanddelen verhit kunnen worden tot vloeibare vorm. Daar wordt nu nog hard aan gewerkt, zodat het in de toekomst misschien zelfs mogelijk is om met 3d printing jouw ontbijt klaar te maken!

Alle nodige informatie te vinden bij Mela Project

In de toekomst zal het zeker zo zijn dat 3d printing een techniek is die in ieder huishouden gebruikt wordt, dat is iets waar iedereen het wel over eens is. Maar hoe snel dit gebeurt, dat is natuurlijk afhankelijk van de technologische ontwikkelingen op dit gebied. Ben jij hierin geïnteresseerd en wil jij graag op de hoogte blijven van alles op het gebied van 3d printing? Dan moet je absoluut de site van Mela Project in de gaten houden. Zij schrijven namelijk over:

  • de basisbeginselen van deze printtechniek
  • de beste filamenten die verkrijgbaar zijn
  • welke printer jij zelf het best aan zou kunnen schaffen
  • waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor een 3d printservice

Door deze site te volgen, zorg je er dus voor dat jij altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van 3d printing!